10 Μαΐου 2007

καθαρή ενέργεια!

ένα από τα χειρότερα πράγματα που υπάρχει είναι να παλεύεις στο εξωτερικό για κάτι που πιστεύεις ότι είναι σπουδαίο και η χώρα σου να σε 'προδιδει'. τα τελευταία 7 χρονιά, τόσα περάσανε, μιλάω για καθαρή ενεργεία... σήμερα όμως διάβασα και αυτό που ήξερα αλλά δεν ήθελα ποτέ να δω...

Οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδα και την Καρδιά Κοζάνης καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στην καταστροφή του κλίματος με αέρια του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της WWF για τις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη το 2006.

Συγκεκριμένα, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των 30 «βρώμικων» μονάδων παραγωγής ενέργειας, με εκπομπές που φτάνουν τα 1.350 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα και 12,4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΑΗΣ Καρδιάς με 1.250 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα και 8,8 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.

source: in.gr

και ρωτάω: πως κύριε υπουργέ ανάπτυξης το δικαιολογείς αυτό?

δεν είναι πρόβλημα της δεη αλλά είναι και δικό σου καθώς εσύ έχεις τα ηνία της
διοίκησης!

η δεη ακολουθεί ευρωπαϊκά πρότυπα όταν αγοράζει εργοστάσια για λιγνίτη από τις 'μη-ευρωπαϊκές' βαλκανικές χώρες για να μην μετριούνται οι ρύποι?


γιατί το πάρκο των ηλιακών κατόπτρων δεν προχωράει στην κρητη?

τα λεφτά θα 'φύγουνε' όπως και τα λεφτά για τα αιολικά πάρκα?

(... τα οποία λεφτά δεν πήγανε σε μικροτέρα νησιά και άλλες περιοχές που μπορούσανε να είναι εξίσου επωφελής)


γιατί σε άλλες περιοχές πχ ροδος, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ραε) προσπαθεί με μεγάλη αποτυχία να δώσει σε ιδιώτες άδεια για μεγάλες μονάδες (και με μεγάλες αμφιβολίες εάν είναι πρώην δασικές μερικές περιοχές ή όχι), ενώ δεν θα χρειαστεί όλη η προβλεπομένη παραγόμενη ενέργεια και θα μπορούσε ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας να καλυφθεί με ηλιακά κάτοπτρα και με φωτοβολταϊκες μονάδες?

οι δικαιολογίες τύπου 'δεν δουλεύουν όλη την ώρα' δεν στέκουν!
  1. η μετεωρολογική υπηρεσία μπορεί να δώσει ακριβές τιμές νεφελωμάτων και προγράμματα για ανάλυση διακίνηση ενεργείας δικτύου υπάρχουνε στην αγορά, τα οποία παίρνουν υπόψη τους τέτοιες μεταβλητές για να βελτιστοποιήσουν δίχτυα τα οποία έχουν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (απε)
  2. στην ελλαδα οι ανώτατες τιμές του δικτύου ηλεκτρισμού είναι τις μεσημεριανές ώρες λόγο των 'μηχανημάτων ψύξης'!!!! την ώρα που ο ήλιος 'καίει'!!
και άμα δεν σας είπανε που κινείτε όλη η 'παγκοσμιοποιημένη αγορά' δέστε τα παρακάτω:


και ένας χάρτης για να δούμε ότι η ελλαδα έχει πολλές δυνατότητες που τις αγνοούμε.... καλύτερες και από την ισπανια σε μερικές περιοχές...

download



3 σχόλια:

Σοφία είπε...

Δυστυχώς σε θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας η Ελλάδα είναι πάρα πολύ πίσω. Πολύ δυστυχώς.

Ανώνυμος είπε...

ειναι λυπηρο, οχι γιατι ειναι η ... πατριδα!, μα γιατι συμβαινει κατι που μπορει να γινοταν, απο χρονια διαφορετικα.
Δεν πιστευω, πως η ελλδα ειναι πισω σε τετοια θεματα. Το κρατος ειναι και οι εξουσιες. Στην Ελλαδα βρισκεις ωραια μυαλα, κι ας μενουν 2.500 μιλια μακρια... ;)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.