16 Φεβρουαρίου 2011

"εμείς θα κάνουμε την μεγαλύτερη επένδυση στο νησί σας!"

καλά κρασιά!!!


_______________

Το γκολφ Αφάντου είναι το «γεφύρι της Αρτας» των ακινήτων του ∆ηµοσίου προς αξιοποίηση: τρεισήµισι δεκαετίες µετά την πρώτη ανακοίνωση σχεδίων για επενδύσεις στο τουριστικό φιλέτο της Ρόδου, ακόµα δεν έχει βρεθεί κάποιος να το πάρει.

Κάτοικοι της περιοχής θυµούνται πως τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν υπάρχει υπουργός Τουρισµού που να µην περιέλαβε στα σχέδιά του το τουριστικό φιλέτο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού σε απόσταση περίπου 20 χιλιοµέτρων από την πόλη της Ρόδου.

Τα 1.500 στρέµµατα της αξιοποιήσιµης επιφάνειάς του περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού µέσω απαλλοτριώσεων, ενώ το 550 στρεµµάτων γήπεδο γκολφ µε 18 τρύπες ολοκληρώθηκε το 1973. Για τον σχεδιασµό του υπεύθυνος ήταν ο διεθνούς φήµης αρχιτέκτονας Donald Harradine που είχε στο ενεργητικό του περίπου 580 γήπεδα σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

1977-1981: Από τον Λαμπρία στα πετροδόλαρα
Καλοκαίρι  1977. Ο Παναγιώτης Λαμπρίας, ο οποίος μόλις έχει αναλάβει γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, ταξιδεύει στη Ρόδο για να επισκεφθεί τις νέες εγκαταστάσεις του γκολφ. Εχει κανονίσει να συναντηθεί με δημοσιογράφους και το γεύμα στο υποτυπώδες εστιατόριο που βρισκόταν στην παραλία της Αφάντου δεν περιελάμβανε ψάρι, αλλά κρεατικά. Εκεί για πρώτη φορά στέλεχος θα εξαγγείλει σχέδιο "αξιοποίησης του γκολφ".

Μια από τις πλέον επεισοδιακές απόπειρες αξιοποίησης έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας Ταβουλαρέας, μέτοχος της Mobil, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την έκταση. Λέγεται ότι είχε υπογραφεί κρυφά σύμβαση με την κυβέρνηση Ράλλη για παραχώρηση 120 ετών και επενδύσεις 40 εκατομμυρίων δραχμών, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στη δόμηση.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981 κατήγγειλε τη συμφωνία και η υπόθεση έληξε οριστικά το 1984 έπειτα από διεθνή διαιτησία.

1982-1998: Το «βέτο» των ξενοδόχων και οι Αιγύπτιοι
Απο το 1982 ως το 1987 έγιναν προσπάθειες από την Κοινότητα Αφάντου και τον δήμο της Ρόδου για την επίτευξη προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΟΤ, ώστε να αποπερατωθούν τα ημιτελή κτίρια ξενοδοχειακών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων (club house) που είχε αρχίσει να κατασκευάζει η χούντα. Το εγχείρημα δεν προχώρησε, καθώς δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του σωματείου των ξενοδόχων. Και το 1990 ένας κρυφός διαγωνισμός του ΕΟΤ απέτυχε παταγωδώς.

Επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη δίνονται υποσχέσεις ότι "θα προχωρήσει η αξιοποίηση των Αφάντου", ωστόσο η πρόοδος περιορίζεται στα ευχολόγια. Το 1995 έπειτα από προκαταρκτική μελέτη του ΕΟΤ προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός, όμως μόνο ένας ελληνοαιγυπτιακός όμιλος εμφανίζεται το 1998, ο οποίος μάλιστα ζητάει ευνοϊκή μεταχείριση βάσει ευεργετικού νόμου για τις επενδύσεις. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος την ίδια χρονιά.

2001-2003: Στα σκουπίδια σχέδια για επένδυση 90 εκατ. ευρώ
Το 2001 εμφανίζεται στο προσκήνιο ο διεθνής χρηματοοικονομικός σύμβουλος Fuji, που αναλαμβάνει μελέτη για την αξιοποίηση ολόκληρης της περιουσίας του ΕΟΤ και τοποθετεί στην κορυφή της λίστας των φιλέτων το γκολφ Αφάντου. Στον διεθνή διαγωνισμό που ακολούθησε η κοινοπραξία του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη και τη ΑΕΓΕΚ αναδεικνύεται προσωρινός πλειοδότης.

Η περιοχή έχει περάσει πλέον από τον ΕΟΤ στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Τον Ιούνιο του 2003 είχαν επιλεγεί δύο επενδυτικά σχήματα, ενώ το ύψος των επενδύσεων αναμενόταν ότι θα υπερβεί τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Στα σχέδια του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη περιλαμβάνονταν η κατασκευή ενός ξενοδοχείου 600 κλινών τεσσάρων αστέρων και ενός ξενοδοχείου 400 κλινών πέντε αστέρων.

Επιπλέον, οι πλειοδότες ήθελαν να κτίσουν 180 μπάνγκαλοους καθώς και spa με όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Για άλλη μια φορά τα σχέδια δεν προχώρησαν.

2005-2010: Η 60ετής μίσθωση και οι προσφυγές στο ΣτΕ
Η ιστορία επαναλαμβάνεται με νέο διαγωνισμό το 2005 για 60ετή μίσθωση τρης περιοχής. Τρία χρόνια μετά προκρίνονταν οι κοινοπραξίες Καζίνο Πόρτο Καρράς - όμιλος Στέγγου, ΓΕΚ-Καμπουράκης και Lamda Development-Reds-Λάμψα.

Και πάλι σκοπός του διαγωνισμού ήταν η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του γκολφ και η κατασκευή καταλυμάτων και άλλων τουριστικών υποδομών, ενώ οι επενδύσεις που θα γίνονταν αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη..

** Ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα
Πηγή : Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 





1 σχόλιο:

DaisyCrazy είπε...

ποιος θα πάρει το 'φιλετο' καμιά γερμανία μήπως;
αφού άρχισαν που άρχισαν να ξεπουλούν τη χώρα χωρίς να τους ανήκει γιατί όχι και τα εκκρεμόντα 'φιλέτα';
σε τέτοια σήψη και βρωμιά είναι βουτηγμένοι όλοι απ'όπου κι αν τους πιάσεις λερώνεσαι